Tuinafscheiding

Het woord ‘tuin’ betekend omheind stuk grond, beplant met bloemen, bomen en andere gewassen.  In het verleden werden begrippen als ‘omheinen’ of ‘omtuinen’gebruikt,  om aan te geven, dat een stukje grond werd afgezet (vaak met wilgentenen) om gewassen tegen wildvraat te beschermen. Tegenwoordig heeft de omheining verschillende functies.

De beslissing om een tuinafscheiding te plaatsen wordt om praktische redenen genomen. Privacy kan een reden zijn, maar ook veiligheid (denk aan kleine kinderen en water) of bescherming tegen wind. Uiteraard kan een tuinafscheiding ook puur decoratief bedoeld zijn.  Er zijn verschillende manieren om dit op te lossen. Moet de afscheiding naar de buren optimaal zijn, dus hoog en dicht, of kiest u voor een opener karakter met doorkijkjes?

Tuinafscheidingen zijn er in de meest uiteenlopende maatvoeringen en heel uiteenlopend in sfeer. Er zijn mogelijkheden met hout, polyester, steen, metaal of juist een natuurlijke afscheiding, zoals een groene haag of kant-en klaar schermen.

Waar moet u aan denken bij het aanschaffen van de tuinafscheiding?

  • Welke schutting vind ik mooi en welk effect wil ik bereiken?
  • Hoeveel privacy heb ik ‘waar’ nodig?
  • Deel ik de schutting en de kosten met eventuele buren?
  • Hoeveel tijd heb ik voor onderhoud?